Probavni problemi

22.01.2012.

Nadutost, meteorizam ili flatulencija je povećana količina zraka u probavnom sustavu i vrlo
je čest problem naročito žena srednje i starije dobi. Uzrok nadutosti je najčešće u vrsti hrane
koju konzumiramo i vrsti bakterija koje imamo u crijevima. Zato je redoviti unos probavnih
enzima i korisnih bakterija nužan za uspostavljanje i održavanje zdrave crijevne flore.
Photobucket

Najčešći uzrok napuhavanja i pretjeranog nakupljanja plinova rezultat je kombinacije
nedovoljnog žvakanja hrane (gutanja zraka) te vrstom namirnica i bakterija
prisutnih u crijevima. Neki su ljudi genetički skloniji nadutosti zbog toga što imaju dulja
crijeva ili tendenciju začepljenju pri čemu se toksični otpad koji nastaje probavom dulje
zadržava u crijevima i bakterijama daje više vremena da proizvedu plinove. Uzrok može biti
i nepodnošenje određenih namirnica (npr. mlijeko), upale crijeva, ili užurbani način života i
brza (loša) prehrana. Omiljena hrana bakterija fermentacije su, kao i nama: ugljikohidrati
(šećer, žitarice, vlakna). Neki ugljikohidrati se ne mogu potpuno razgraditi (rafinoza) pa
dolaze u debelo crijevo i bakterijama uljepšavaju dan uzrokujući gomilanje plinova (kupus,
brokule, šparoge i neke žitarice). Drugi primjer je mliječni šećer laktoza čija je probavljivost
ograničena, stoga konzumacija većih količina mliječnih proizvoda i mlijeka često izaziva vjetrove,
nadutost, grčeve i proljev. Prirodna sklonost stvaranju plinova povećava se s godinama nedostatkom enzima
potrebnih za probavu (naročito ugljikohidrata pa nastaje fermentacija) i promjenama crijevne
flore. Ukoliko je probavljanje hrane otežano smanjenom proizvodnjom probavnih enzima,
veća količina polu razgrađene hrane dospijeva u debelo crijevo gdje dolazi do njihove fermentacije,
a broj se štetnih bakterija povećava. Ovaj proces pojačava se sporijim pražnjenjem crijeva, zatvorom, prisutnošću
divertikula (proširenja crijeva). Zbog toga uzimanje probavnih enzima znatno olakšava ovu situaciju.


Korisni savjeti
• Hranu dobro žvakati. Gutamo
li slabo prožvakanu hranu,
s njom ćemo progutati i
puno zraka koji će ostati
‘zarobljen’ u crijevima.
• Kombinirati namirnice.
Proteinske obroke (meso)
i ugljikohidrate (krumpir,
riža, tijesto, kruh) ne uzimati
zajedno, već ih odvojeno
kombinirati s kuhanim
ili svježim povrćem.
• Kontinuirano unositi dobre
bakterije (pogotovo nakon
antibiotskih kura kada je
crijevna flora narušena).
• Unositi enzime za probavu.
Probavni enzimi smanjuju
ostatke neprobavljene
hrane čime se smanjuje
njihova prisutnost u
debelom crijevu. Na taj se
način aktivno smanjuje
količina nastalog plina.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.