Mangostin [Garcinia mangostana]

25.11.2011.

Photobucket O antioksidansima možemo čitati na brojnim forumima, ipak nije jasno jesmo li zaista svjesni zašto je važno organizmu osigurati ove spojeve u odgovarajućoj količini i visoke kvalitete.

U našem se tijelu, tijekom normalnih metaboličkih procesa, svake minute stvaraju tzv. slobodni radikali koji sadrže slobodne molekule kisika ili dušika. Oni mogu ulaziti u rekcije sa sastavnim dijelovima stanice, stanične membrane ili same DNK te ih tako oštetiti; istovremeno, slobodni radikali imaju važnu ulogu u prijenosu informacija unutar stanica. Nakupljanje slobodnih radikala može biti opasno i ovisi o našem načinu života: užurbani život, zagađen zrak ili pušenje (kod mnogih sve navedeno), te nepravilna prehrana siromašna antioksidansima. Ne bismo nikad rekli da se čak i tijekom vježbanja i teškog fizičkog rada povećava stvaranje slobodnih radikala, proporcionalno intenzitetu.
Razmislimo samo koliko puta se svakodnevno nađemo u takvim situacijama, u kojima može doći do pojačanog stvaranja slobodnih radikala.
Ukoliko se poremeti ravnoteža između antioksidansa i slobodnih radikala, nastaje tzv. oksidativni stres, koji prema istraživanjima ima važnu ulogu u procesima starenja kao i kod nekih kroničnih bolesti (npr. maligna i kardiovaskularna oboljenja). Iako slobodne radikale mogu neutralizirati stanični enzimi, određeni vitamini i drugi mehanizmi, kod povećanog napora to možda neće biti dovoljno.
Svojom prehranom i načinom života možemo povećati količine antioksidansa koji štite naše stanice, iako je to danas postalo teško, jer ne možemo biti sigurni da li određena hrana zaista sadrži vrijedne hranjive sastojke u onoj mjeri u kojoj mi to mislimo. U takvoj se situaciji isplati pribjeći visokokvalitenim dodacima prehrani, koji mogu biti izvrsna alternativa za jačanje naše antioksidativne zaštite.
U zadnje je vrijeme jedan od najpopularnijih prirodnih materijala s antioksidativnim učinkom postalo voće mangostin, koji prema do sada provedenim istraživanjima itekako zaslužuje ovu poziciju. Brojna istraživanja, od kojih neka još uvijek traju, ispitivala su njegove učinke i aktivne sastojke. U istraživanje provedenom 2006. godine iz mangostina je ekstrahirano i identificirano 14 antioksidativnih spojeva, a njegov glavni sastojak, alfa-mangostin opisan je kao jedan od spojeva s najsnažnijim djelovanjem.
Rađena su i dodatna istraživanja kako bi se ispitali antioksidativni učinci polifenolnih spojeva ekstrahiranih iz mangostina. Znanstvenici su došli do zaključka da jedan od ksantona može zaštiti nezasićene masne kiseline od oksidacije, na sličan način kao i vitamin E.
Istraživanje koje je proučavalo učinke mangostina na rak dojke pokazalo je da mangostin sprječava dijeljenje stanica i pospješuje staničnu smrt, uz to što onemogućuje stvaranje slobodnih radikala.
Drugo istraživanje proučavalo je antiupalne učinke alfa-mangostina (sama upala je proces reguliran slobodnim radikalima koje sintetiziraju stanice imuno sustava).
Antioksidansi uspijevaju zaštititi naše stanice tako da se „žrtvuju“ (slobodni radikali tako uništavaju njih umjesto stanica), pa bi prema tome trebalo zaštiti i njih dok ne dospiju u stanice, i odabrati proizvod koji je namijenjen upravo za to.
Stoga se preporuča upotreba dodataka prehrani koji sadrže više vrsta antioksidansa, bilo u tekućem obliku ili kapsulama: npr. dragocjeni aktivni sastojci mangostina djeluju sinergijski s antioksidativnim spojevima zelenog čaja kao i drugog voća.

Xantho PLUS
Cijena: 212,00 kn
Članska cijena: 159,00 kn
162 BB
129,2 KB
90 kapsula

Xantho PLUS - sastav jedne kapsule
Ekstrakt ksantostina iz kore Garcinia mangostana (std. na 10% alfa-mangostina, 20% polifenola) 166,7 mg
Zaštićena smjesa koja sadrži: 200 mg
Ekstrakt lista zelenog čaja (Camellia sinensis, std. na 45% ECGC) 150 mg
Ekstrakt sjemenki grejpa (Citrus paradisi, 40:1) 25 mg
Ekstrakt sjemenki grožđa (Vitis vinifera, std. na 90% proantocijanidina) 10 mg
Ekstrakt šipka (Punica granatum, std. na 20% elaginske kiseline) 5 mg
Prah ploda američke borovnice (Vaccinium corymbosum) 5 mg
Ekstrakt ploda borovnice (Vaccinium myrtillus, 4:1) 5 mg

ZenThonic
Cijena: 398,67 kn
Članska cijena: 299,00 kn
305 BB
243,0 KB
946 ml

ZenThonic - sastav u 30 ml soka
Sokovi (koncentrati):
plod Garcinije (Garcinia mangostana) 10848 mg
plod crvenog grožđa (Vitis vinifera) 3000 mg
plod šumske jagode (Fragaria vesca) 900 mg
plod američke brusnice (Vaccinium macrocarpon) 360 mg
plod maline (Rhubus idaeus) 150 mg
plod trešnje (Prunus avium) 150 mg
plod jabuke (Malus domestica) 90 mg
plod kruške (Pyrus communis) 90 mg
plod američke borovnice (Vaccinium corymbosum) 90 mg
Pire ploda kruške (Pyrus communis) 90 mg

Izvori:
Production, detection, and adaptive responses to free radicals in exercise - Sean Sachdeva, and Kelvin J. Davies, Free Radical Biology and Medicine Vol. 44, Is. 2, 15 January 2008, Pages 215-223
Free radicals, metals and antioxidants in oxidative stress-induced cancer - M. Valkoa, C.J. Rhodesb, J. Moncola, M. Izakovica and M. Mazura, Chemico-Biological Interactions
Volume 160, Issue 1, 10 March 2006, P. 1-40
Free radicals and muscle fatigue: Of ROS, canaries, and the IOC - Michael B. Reid, Free Radical Biology and Medicine Vo. 44, Is. 2, 15 January 2008, P.169-179
Antiproliferation, antioxidation and induction of apoptosis by Garcinia mangostana (mangosteen) on SKBR3 human breast cancer cell line - Primchanien Moongkarndi, Nuttavut Kosema, Sineenart Kaslungkab, Omboon Luanratanac, Narongchai Pongpanc and Neelobol Neungtond, Journal of Ethnopharmacology Vol 90, Is 1, January 2004, P161-166.
Anti-inflammatory activity of mangostins from Garcinia mangostana - Lih-Geeng Chena, Ling-Ling Yangb and Ching-Chiung Wan, Food and Chemical Toxicology
Vol. 46, Is. 2, February 2008, P. 688-693
Bioavailability and Antioxidant Effects of a Xanthone-Rich Mangosteen (Garcinia mangostana) Product in Humans - Miwako Kondo, Liliang Zhang, Hongping Ji, Yan Kou and Boxin Ou, J. Agric. Food Chem., 2009, 57 (19), pp 8788-8792
Antioxidant Xanthones from the Pericarp of Garcinia mangostana (Mangosteen) - Hyun-Ah Jung, Bao-Ning Su, William J. Keller, Rajendra G. Mehta, and A. Douglas Kinghorn, J. Agric. Food Chem., 2006, 54 (6), pp 2077-2082
Phenolics from hull of Garcinia mangostana fruit and their antioxidant activities - Limei Yua, Mouming Zhaoa, Bao Yangb, Qiangzhong Zhaoa and Yueming Jiangb, Food Chemistry Vol.104, Is.1, 2007, P. 176-181
Antioxidant Nutrients and Chronic Disease: Use of Biomarkers of Exposure and Oxidative Stress Status in Epidemiologic Research - Susan T. Mayne, The American Society for Nutritional Sciences J. Nutr. 133:933S-940S, March 2003

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.